Friss hírek

Gyakorlati tudnivalók

A BIREG rendszer jelenleg magyar, angol, német és orosz nyelven érhető el. Használatához internetkapcsolattal rendelkező számítógépen és/vagy mobil eszközön (okostelefon, tablet) futó böngészőre van szükség. A támogatott böngészők: Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari. 

Kinek és mely esetekben kell regisztrálnia?

Jármű honossága Viszonylat (export-import) Kötelezettség Megjegyzés
Európai Unió tagállamából származó jármű (vontató) Magyarország-bármely EU tagállam + Svájc + Egyesült Királyság NINCS loco és tranzit fuvarozásban sem
Európai Unió tagállamából származó jármű (vontató) Magyarország-EU-n kívüli országok (azaz nem az előző csoportba tartozó) VAN 3. országos fuvarozásnak minősül, azaz engedélyköteles
Európai Unió tagállamából származó jármű (vontató) Magyarország-EU-n kívüli országok (azaz nem az előző csoportba tartozó) NINCS 3. országos fuvarozás engedélymentessége esetén (ezt a két ország kétoldalú egyezménye tartalmazza)
3. országos fuvarozó Magyarország–bármely ország vagy tranzit VAN engedélyköteles viszonylatok
3. országos fuvarozó Magyarország–bármely ország vagy tranzit NINCS liberalizált, engedélymentes viszonylatoknál (ezt a kétország kétoldalú egyezménye tartalmazza)

Vállalkozások regisztrációja

A regisztráció minden, Magyarország területét érintő nemzetközi engedélyköteles áruszállítás esetén kötelező. Engedélyköteles szállításnak az minősül, amely során a fuvarozó bilaterális vagy CEMT engedély használatára kötelezett.

Kötelező a regisztráció minden kabotázs fuvarozás esetén, beleértve a kabotázs műveletet megelőző és követő fuvarfeladatot is.

A regisztráció kétszintű, először a cég regisztrál (cégregisztráció) és lehetősége van a járműveinek rögzítésére is a rendszerben, majd ezt követi az adott fuvarfeladat rögzítése (fuvarregisztráció). A sikeres regisztrációról visszaigazoló emailt kap az ügyfél, amely tartalmazza a regisztrációs számot és a regisztráció során megadott fő paramétereket. Azon vállalkozásoknak, amelyek bilaterális vagy multilaterális engedélykötelezett tevékenységet, illetve magyarországi kabotázs műveletet SOHA NEM végeznek, cégregisztrációt SEM kell végezniük!

Fuvarfeladatok, járatok regisztrációja

A vállalkozás valamely ügyintézői jogosultsággal rendelkező felhasználójának minden esetben, amikor a tevékenység bilaterális, vagy multilaterális engedélykötelezett, vagy kabotázs műveletről van szó, regisztrálnia kell a fuvarozási műveletet (ezt hívjuk fuvarregisztrációnak).

A fuvarregisztráció során az adott fuvarozási művelet adatait (felrakóhely, lerakóhely, jármű rendszáma és környezetvédelmi besorolása) kell megadni, melyek alapján a BIREG megállapítja, hogy a fuvarozási művelet Magyarországon engedélyköteles-e. A BIREG rendszerben azokat a fuvarfeladatokat tekintjük engedélykötelesnek, melyhez kétoldalú egyezmény alapján kiadott árufuvarozási engedély (a továbbiakban: bilaterális engedély), vagy CEMT engedély szükséges, illetve a fuvarfeladat a kabotázsra vonatkozó szabályok betartásával végezhető el. Ezen esetekben meg kell adni, hogy milyen típusú és sorszámú engedély használatára kerül sor, továbbá az engedélyről készült fotót fel kell tölteni a rendszerbe.

A sikeresen elmentett fuvarregisztrációhoz a rendszer egy BIREG azonosítót generál, mely az ügyintéző e-mail címére levélben is elküldésre kerül.

Események rögzítése

Az egyes fuvarregisztrációhoz eseményeket kell rögzíteni, amennyiben engedélyköteles fuvarfeladatot végez. Az eseményrögzítés kabotázsművelet esetén is kötelező, ekkor a kabotázst megelőző Magyarországra irányuló fuvarfeladat és a Magyarország elhagyására irányuló nemzetközi fuvarfeladathoz tartozóan is eseményrögzítési kötelezettség áll fenn.

Az események fajtái:

A regisztrált fuvarfeladathoz tartozó események rögzítése során megadott adatok megegyeznek azzal a jelenlegi papíralapú kötelezettséggel, mely szerint az engedélyre vagy fuvarnaplóba a gépkocsivezető köteles rávezetni a határátlépés helyét, idejét és km óra állását, továbbá a fel- vagy lerakodás esetén is ugyanezen adatok megadása szükséges. A BIREG rendszerbe történő adatbevitellel a fuvarozó mentesül a papíralapú engedélyre történő rögzítési kötelezettség alól. A magyarországi fel- és lerakóhelyeknek jelenleg a bilaterális engedélyen, vagy a CEMT-engedély fuvarnaplójában kell rögzíteniük a fel- vagy lerakodás megtörténtét, a BIREG rendszerben engedélykezelési kötelezettségük jelenleg még nincs.

Gyakran ismételt kérdések

Igen, amennyiben Magyarország területén engedélyköteles szállítást végez.
Igen, amennyiben Magyarország területén engedélyköteles szállítást végez.
Magyarországra történő belépés előtt, vagy a magyarországi felrakás megkezdése előtt.
Elmarad az engedélykötelezettség megállapítása.
Magyar honosságú cégnek kizárólag akkor kell regisztrálnia a BIREG rendszerben, amennyiben engedélyköteles tevékenységet végez Magyarország területén.
Jelenleg a rendszerben nincs rögzítési, ellenőrzési kötelezettségük, az engedélykezelési kötelezettségük változatlan, a korábbihoz képest annyi változás történt, hogy engedélyköteles fuvarfeladat esetén a járatregisztráció meglétét kell ellenőrizniük.
Nem, a BIREG kötelezettség a csak belföldön fuvarozókra/szállítókra nem vonatkozik.
Nem, a BIREG kötelezettség a kizárólag az EU-n belül fuvarozó/szállító magyar vállalkozásokra nem vonatkozik.
Tekintettel arra, hogy ebben az esetben a fuvarfeladat a felrakóhelytől a lerakóhelyig végig egy multilaterális engedéllyel (CEMT-engedéllyel) történik, igen.
Tekintettel arra, hogy ebben az esetben a fuvarfeladat a felrakóhelytől a lerakóhelyig végig egy multilaterális engedéllyel (CEMT-engedéllyel) történik, igen.

Elérhetőségek

BIREG ügyfélszolgálat

Telefonszám: +36 1 510 0505
E-mail: info@bireg.info.hu

Közlekedési Hatóság - Közúti Közlekedési Ellenőrzési Főosztály

E-mail: khu@itm.gov.hu

Készült az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából. Minden jog fenntartva ©